26 de enero de 2012

El conte del vencedor moral

El Madrid surt reforçat del Camp Nou, conscient que va tenir el Barça contra les cordes, fins al punt de creure's vencedors morals d'un partit on el marcador reflectia un empat a 2 que els deixava fora de la competició que més han prestigiat els dos equips en els darrers anys i on, altre cop, preferien culpar l'àrbitre de l'eliminació en comptes d'assumir els errors comesos tant en el partit d'ahir com en el plantejament al Bernabéu.

I una cosa no treu l'altra. Ahir el Madrid va ser superior al Barça sobre la gespa del Camp Nou, demostrant que pot plantar cara al seu màxim rival a través de la possessió, utilitzant als seus millors jugadors i evitant tancar-se dins de la seva pròpia àrea com ens tenia acostumats en els darrers enfrontaments.

Tot i la superioritat, la primera part va ser del Barça i ja no només pels 2 gols aconseguits al llindar del descans, sinó perquè va utilitzar el mitjà, la possessió, per aconseguir l'objectiu, crear perill a l'àrea rival, oferint només les sobres del sopar al Madrid, que mirava de fer mal a través d'unes contres ben comandades per Özil i Kaka', que pretenien desnivellar el 0-0 abans que el Barça es fes amb el control del partit. Tot i així, les millors oportunitats del Madrid van arribar a través d'una indecisió d'Alves i Piqué al minut 1, una errada de Pinto i un xutàs del 10 visitant, accions aïllades a les que ens tenen acostumats els blancs quan s'enfronten al Barça, les quals no feien pensar en el gir argumental que viuríem a la segona part.

Gol de Pedro, que inaugurava el marcador
 després d'una cavalcada de Messi.

Els segons 45 minuts van començar amb tot a favor pels blaugrana, que dominaven l'eliminatòria per 4 gols a 1, amb un públic implicat i sorollós i amb un Madrid que no semblava tenir la capacitat per tocar les tecles necessàries que permetessin desactivar la màquina construïda per Guardiola. La sensació és que aquest cúmul de fortaleses no van jugar a favor dels culers i que sumades a la baixa d'Iniesta i a l'enyorança de la seva pausa, va cometre l'error de fer de la possessió un mer objectiu que els va allunyar de l'àrea rival i el van desdibuixar fins al punt de perdre el control del partit i, en certs moments, de l'eliminatòria.

Ahir el Barça va voler fer el que no sap ni està preparat per fer, especular amb el resultat. El Madrid ho va entendre com una oportunitat que no podia desaprofitar i va llançar-se a l'atac sense precipitació, amb fluïdesa en el joc i amb un toc d'eficàcia, sempre necessària, per mirar de capgirar un marcador advers. Benzema, incomprensiblement inutilitzat a la primera part i Cristiano, fent d'especialista ofensiu i deixant que la direcció del joc ofensiu fos per Mezut Özil, van provocar que el Barça hagués de córrer cap enrere, desactivant la seva pressió i forçant un excés de pèrdues de pilota que no van fer més que precedir els dos gols.

Empat de Karim Benzema, després de driblar Carles Puyol.

L'entrada de Mascherano juntament amb la conseqüent recol·locació d'Alves i Puyol van donar més consistència a l'equip, que va saber mantenir un empat que li valia per passar a la següent ronda però que va haver de combatre amb dents i ungles en uns últims minuts d'infart propiciats per la determinació dels de Mourinho que van mostrar una valentia que aquest no va tenir a l'anada.

Victòria moral pels blancs i semi-finals pels blaugrana, però de la mateixa manera que els 5 punts d'avantatge a la Lliga no aconsegueixen emmascarar els dos banys al Bernabéu, tampoc ho fa la classificació del Barça amb el bon partit del Madrid ahir.

Siguem justos, ja únicament un equip lluita per guanyar-ho tot.

Mourinho esperant Teixeira Vitienes un cop finalitzat el partit.